Vestjyllands Andels græsproteinprojekt udvalgt til Børsen Bæredygtig Cases

Dagbladet Børsen fremhæve 50 gode, innovative og grønne projekter i dansk erhvervsliv. I den forbindelse er Vestjyllands Andels græsproteinprojekt blandt de udvalgte cases.

Stoltheden er stor i Vestjyllands Andel, hvis såkaldte TailorGrass-projekt er blevet præsenteret som én af 50 udvalgte Børsen Bæredygtig Cases.

I løbet af de seneste år har Vestjyllands Andel investeret knap 40 millioner kr. i projektet, som skal være med til at sætte yderligere fart på den grønne omstilling i dansk landbrug. Først og fremmest via udvikling af lokalt produceret græsprotein – et alternativ til importeret sojaprotein - til brug i grise- og hønsefoder, hvor al restproduktion genanvendes som energi i form af biogas eller som et foderprodukt til kvæg.

Derudover bidrager selve græsproduktionen til markant større kulstofbinding i jorden og dermed øget indlejring af CO2, ligesom afgrøden er med til reducere brugen af pesticider.

- Vi er naturligvis stolte og beærede over den fornemme hæder, som Børsen har tildelt os. Det er en flot anerkendelse til alle vores medarbejdere, som har ydet en kæmpe indsats for at sikre ”proof of concept”, hvilket har dannet baggrund for at introducere græsprotein på markedet. Samtidig betragter vi hædren som et vidnesbyrd om, at Vestjyllands Andel og de øvrige samarbejdspartnere i TailorGrass har gang i noget stort og vigtigt på dansk landbrugs vegne, fortæller Steen Bitsch, CEO i Vestjyllands Andel.

Samtidig påpeger han, at græsproteinprojektet blot er ét af mange grønne initiativer, som i øjeblikket etableres på tværs af forskellige sektorer i dansk erhvervsliv.

- Det er i den grad værd at fremhæve den enorme udviklingslyst og samarbejdsvillighed, som hersker på tværs af både landbrugs-, energi- og industrisektoren. Vi har i flere tilfælde argumenteret for, at dansk landbrug er en betydelig del af løsningen i den grønne omstilling, og det fortsætter vi med, indtil alle har forstået det. Men vi lykkes ikke uden samarbejde på tværs, og det er TailorGrass et blændende eksempel på, slutter Steen Bitsch.

Vestjyllands Andel forventer at investere yderligere 100 millioner kr. i nye græsproteinanlæg i løbet af de næste fire år. Disse anlæg vil reducere behovet for importeret sojaprotein med ca. 13.000 tons om året.

Om Børsen Bæredygtig Cases:
Kravene til de udvalgte cases er, at de er virksomheder med minimum 50 mio. kr. i omsætning. Desuden at de er funderet i den såkaldte EU-taksonomi, der styrer krav til bæredygtighed i virksomheder, og som vil påvirke hele Europas virksomhedsliv i de kommende år. Samtidig er alle cases skalerbare med en målbar effekt. Derudover er de forretningskritiske, så de har en reel betydning i virksomheder, og samtidig har de en positiv effekt på omverdenen.

De 50 Børsen Bæredygtig Cases er udvalgt af et advisory board på seks medlemmer, der har været med til at udvikle indstillingsformularen og derudover er med til at udvælge de grønne projekter, der gør en forskel i erhvervslivet og bliver en del af Børsen Bæredygtig Cases. Advisory boardet er sammensat af seks stærke profiler med samlet set årtiers erfaring inden for bæredygtighed og grøn omstilling.