Vinterfodring: Sådan skal du gøre!

Traditionen tro giver det nye majsensilage udfordringer i mælkeproduktionen. Køernes reaktion har mange steder været højere værdistoffer i mælke og færre kg mælk. I nogle tilfælde er der de samme kg EKM i tanken, men vi ser desværre også eksempler på en reduceret mælkeydelse.

Hvad sker der... Og hvad kan du gøre?

Majsensilagen fra 2020 ligger mange steder med et lidt lavere indhold af stivelse og et lidt højere indhold af fordøjelig NDF. Derudover er stivelsesomsætningen i vommen lidt lavere på nye majs, sammenlignet med majs der har ligget i stakken i et år. Dvs. vommens pH er steget, og køernes sundhed forbedret. Derfor kvitterer de med højere fedtprocent og i flere tilfælde også lavere celletal. Det er jo en god historie! Vi ønsker bare ikke, at det skal koste EKM i tanken, så hvad kan der ændres her?

Anvendes der sodabehandlet korn på ejendommen, kan det overvejes at erstatte det med valset korn. Som nævnt omsættes stivelsesandelen i det nye majs mindre i vommen og mere i tarmen. Det samme er gældende for sodakorn. Hvis vi erstatter sodakornet med valset korn eller korn i kraftfoderblandingen, vil vi få noget stivelse tilbage til vommen.

På mange ejendomme anvendes der natriumbikarbonat. Men er der behov for det nu?
Meget tyder på, at der er en sund vom mange steder med gode NDF-andele i foderplanen, så det er tid til at overveje brugen af natriumbikarbonat. Hvis ikke der er behov for det, skader det koen mere end det gavner. Derfor kan man med fordel tage det ud af rationen og evt. erstatte det med tilsvarende mængde energi.

Har du spørgsmål til vinterens fodring, er du velkommen til at tage fat i din faste produktkonsulent eller en af konsulenterne i kvægoptimeringen. Vi er altid klar til at komme med løsningsforslag, til hvordan dine køer kommer bedst i gang med vinterens fodring.

HUSK, at majsen ændrer sig hen over sæsonen. Selvom alt er toptrimmet nu, kan der godt opstå fodringsmæssige udfordringer, når vi kommer længere hen på vinteren, selvom du ikke har ændret i foderplanen.