Husk kalven i de kolde måneder

Mælken har stor betydning de første uger af kalvens liv. Det er derfor vigtigt, at mælken har den rette sammensætning og indhold af næringsstoffer. Hvis ikke dette er tilfældet, koagulerer og omsættes mælken ikke optimalt, og kalven vil ikke få den rette mængde af næringsstoffer.

I besætninger, der bruger køernes mælk til kalvene, kan indholdet i mælken variere fra fodring til fodring. Vi anbefaler at måle brixværdien for at sikre et optimalt og stabilt tørstofindhold i mælken (husk at lægge 2 til brixmålingen for at få tørstofindholdet). Tørstofindholdet skal ligge på minimum 13%, og hvis dette ikke er tilfældet, suppleres der med mælkeerstatning.

Er mælken, som tildeles kalvene, fra antibiotikabehandlede køer, anbefaler vi at kassere mælken de første 3 malkninger efter endt behandling. Det skyldes, at der kan findes rester af antibiotika i mælken, som øger kalvens risiko for at bliver resistens over for antibiotika. 

Ved ren tildeling af mælkeerstatning hæves niveauet af pulver, så tørstofniveauet kommer op på 14% for at opretholde kalvens energioptag. Vi har et bredt sortiment af mælkepulver, og især Elitekalv 1 med et indhold på 60% skummetmælkspulver er oplagt til småkalve.

Udover mælk i de kolde måneder er det vigtigt at tildele kalven en appetitlig kraftfoderblanding. Blandingen skal indeholde de rette næringsstoffer, for at kalvens drøvtygning udvikles på bedste vis. En stor andel korn, mest byg, som omsættes til flygtige fedtsyrer, der stimulerer vompapillerne. Et proteinindhold på 17-18%, som stammer hovedsagelig fra sojaskrå og rapskage. Kalven skal tildeles stråfoder ved siden af, så muskelstrukturen i vommen udvikles. 

Giv gerne vores faglige produktkonsulenter et kald og få et indblik i vores kalvesortiment med alt til kalven.