VA-kunde: Sådan halverede vi sodødeligheden

Uro og slåskampe blandt søerne i drægtighedsstalden er en trussel for sooverlevelsen og skal derfor minimeres. Men hvordan?
  
- Det, vi gerne vil have, er nogle rolige søer. Vi vil have nogle søer, som ikke glider på stibunden, og som efter indsættelse falder hurtigt til ro. Det øger sooverlevelsen, fortæller Henning Dejgaard, produktionstekniker hos VA.

Og netop ro i drægtighedsstalden har flere brugere af VA Easy Fiber oplevet efter ganske kort tids brug. Umiddelbart ser det nemlig ud til, at mætte søer ikke nær så tit havner i slagsmål med hinanden som sultne søer. VA Easy Fiber forlænger fordøjelsestiden, og derfor er søerne mere mætte og rolige. Det resulterer i færre behandlinger af søerne og en markant lavere sodødelighed.

På Grauballegaard nær Silkeborg oplevede man, hvordan VA Easy Fiber øgede sooverlevelsen i løbet af ganske kort tid:

- Fra den ene e-rapport til den næste halverede vi sodødeligheden. Vi var voldsomt udfordret på sooverlevelsen, indtil vi udskiftede roepiller med VA Easy Fiber.

- Dyrlægen har en teori om, at hvis foderet indeholder de rigtige fedtkilder, så optages næringsstofferne bedre. Her gjorde VA Easy Fiber forskellen. Og tænk, det er tæt på at være prisneutralt med roepiller, fortæller griseproducent Mads Niær Kristensen fra Grauballegaard.

Hør produktionstekniker Henning Dejgaard fortælle mere om produktet i videoen.